Eesti noorhobuste tšempionid takistussõidus 2024 on PANTER – BACCARA K.S.H. – SPRINGSTEEN TN

Kui tänavuse noorhobuste tšempionaadi peaks ühe iseloomustava sõnaga kokku võtma siis oleks see vast “keeruline”…  Nii vähe ümberhüppajaid  ei mäletagi NHT ajaloost. Aga keeruline pidigi olema, sest tegemist on tiitlivõistlusega ja parimatest parimate noorte hobuste välja selgitamisega. Veel jääb tänavune võistlus meelde selle poolest, et  kunagi varem ei ole 6-aastaste hobuste klassis olnud nii suurt  osalejate arvu. Seega  esmakordselt võistluste kavas olnud 7-aastaste hobuste klass võiks traditsiooniks saada, oleks huvitav näha sama koosseisu ka järgmisel aastal mõõtu võtmas.
Keeruline on ka tulemustest kirjutada, eks peamiselt selle  tõttu, et eesti sporthobusele tuli võit ainult ühes – 5-aastaste – vanuseklassis, kuigi väga napilt läks see käest 6-aastaste klassis, lohutuseks võib olla vaid see, et  rinda tuli pista võiks öelda aretuslikus mõttes maailma tippklassiga.
Kaks “võõrast” ümberhüppajat
Rajameister Tomas Kiviranta ennustas 4-aastaste vanuseklassis ca viite nullirada ja nii ka oli, ent paraku ei sattunud need nullid kohakuti rohkem kui kahe hobuse puhul – need olid ümberhüpetel küll kiirema aja teinud kuid 12 kp teeninud westfaali tõugu mära GLOWSTAR (Glasgow van’t Merelsnest-Quick Star, aretaja Zucht & Reitsport Allgäu) ratsanikuga Melissa Marion Amiel ja KWPN ruun PANTER (Jagger SRK – Goodfellow VDL) Kristi Kõivuga sadulas, kes oma  nelja teenitud karistuspunktiga ka tšempionitiitli võttis. Parima eesti sporthobusena esines III koha saavutanud Birgit Raidi kasvatatud COVID (Carpo-Hornet) sadulas Lisette Eylandt. Tõuraamatu võiduks võiks pidada ka seda kui II koha Glowstari  omanikud Riina Seder-Zalite ja Janek Zalite teda eesti sporthobuse aretuses kasutaksid. Glowstari ema on hüpanud ise 140 cm radu ja sellest oldenburgi märaliinist nr 40 on tulnud veelgi häid sporthobuseid. Huvitava kokkusattumusena on   4-aastane võiduhobune Panter ostetud oksjonilt Horse Auction Belgium, mille omanik Michel Spaas pakkus tšempionaadi korraldajatele juba eelmisel aastal välja, et võiks tänavu sponsoreerida 7-aastaste hobuste klassi, mida ta ka tegi, olles ise kohal ja rõõmustades tuttava hobuse võidu üle. Parima eesti sporthobuse Covidi sugupuust leiame kõike – tema vaarema vene traavel Pavuska (ainsal korra elus Tallinna Hipodroomil totalisaatoril mängides olen ma panuseid pannud just sellele märale) on paaritatud holsteini täkuga Ljupin, kes oli kõrgemal tasemel võistlev koolisõidu täkk, sealt edasi on kasutatud omal ajal populaarset connemara ponitäkku Huck Finn, siis leiame sugupuust sportponide aretusse edukalt panustanud trakeenitäku Horneti (kelle isaisa Baritoni leiab ka Alfons Ra sugupuust) ühesõnaga paras kompott aga lõpptulemus tänavuse parima 4-aastaste eesti sporthobuse näol ei ole siiski mitte juhuslik.
PANTER ja Kristi Kõiv
PANTER ja Kristi Kõiv
COVID ja Lisette Eylandt
Eesti sporthobuse võit
5-aastaste klassis läks võit ainsale paarile, kes suutis mõlemal päeval nullirajad teha  – Paul Argus ja BACCARA K.S.H. (Balou du Rouet – Hos D´O), aretajaks Kristjan ja Älis Sille Hein, kes on selle võidu küll ausalt ära teeninud olles sporthobuste aretusse väga  palju panustanud. Häid märasid otsides on Kristjan palju katsetanud – ühel hetkel oli tal aretuses lausa 6 erinevat märaliini. Baccara ema on 2022. aastal Eestis sündinud hobuste takistussõidu edetabelis 3. kohal olnud Hoshi No Shensi K.S.H., kellega sõitis siis samuti Paul Argus. Pauli sõnul on märade ühine omadus ettevaatlikkus tõketel. Teisele kohale platseerus Catlin Vatsel ja BWP mära TRACEY-K VAN KATTENHEYE (Harley VDL / Casall) ning poodiumi kolmandale kohale astus Ketlin Kuusk kelle ratsuks oli Tooma tallide ehk Andres Trei kasvatatud CONTEXT (Clear Round – Freedom). Põlvneb see hobune KWPN märaliinist Mimosa, mida on aretuses ohtralt kasutatud. Vanaema Big Girl on ise teinud rahvusvahelisi starte 130 cm tasemel ning täkkudena näeme põlvnemises selliseid kõigile tuntud nimesid nagu Pikachu De Muze, A Big Boy ja Freedom.
BACCARA K.S.H. ja Paul Argus
BACCARA K.S.H. , Paul Argus ja aretajad Kristjan ja Älis Sille Hein
CONTEXT ja Ketlin Kuusk
Suurim konkurents

6-aastaste klassi võit ei oleks nagu saanudki teisiti minna. Juba varakevadest peale on paljude aretajate pilgud pööratud täkule, kelle omanike nimekiri on aukartustäratav-Team Nijhof, C.A.M. van den Oetelaar, Haras Cooper.  SPRINGTEEN TN (A Big Boy – Comme Il Faut) – i põlvemises leiduvate  täkkude kohta ei ole vaja tõsistele aretajatele pikalt rääkida, tema emaisa Comme Il Faut on andnud ju 2024 Pariisi olümpia võitjagi. Emaliini – hannoveri märaliin Yuminda  kohta saab põhjalikku infot Team Nijhofi kodulehelt. Liinile nime andnud mära Yuminda ise on sündinud aastal 1898 !. Kombineerituna Hanno Ellermanniga, kel täkkude esitlemisel kogemusi kuhjaga oli tšempionitiitel vaat, et kindel.

Hanno Ellermann ja SPRINGSTEEN TN
Poodiumi III kohale on astunud CHARISMA aretajate esindaja Sven Shois
Siiski suutsid 6-aastaste klassis ümberhüpetel konkurentsi pakkuda veel 4 hobust, neist kaks eesti sporthobust. Murdosa sekundiga jäi teisele kohale Mirell Lutsu esitatud ja Talliteenuste OÜ aretatud CHARISMA (Celent Esqui – Vigo D´Arsouilles ), see mära on küll tõeline pärl! Vanaemaks on tal selline supermära nagu Cordula de Laubry kelle parimate järglaste nimekiri näeb välja selline:
Kolmandale poodiumi kohale astus samuti Hanno Ellermann, koha aitas võita KWPN tõuraamatu täkk  NUBIKK  (Cornet Du Lys – Kannan), kes põlvneb Freiminka märaperekonnast  ning kelle ema ja vanaema on mõlemad rahvusvahelise 150 cm taseme hobused!
Nagu mainitud oli esmakordselt võistluste kavas ka sõit 7-aastastele hobustele. Selle sõidu võitis jällegi Hanno Ellermann  hobusel COBALT ZOETENDAELE Z (Cornet Obolensky – Cassini I) ja parim eesti sporthobune oli Talliteenuste oü aretatud VIRGINIA  (V Carlos – Lascadell) Urmas Raagiga sadulas.
COBALT ZOETENDAELE Z ja Hanno Ellermann
Vaadake kindlasti noorhobuste tšempionaadi ülekannet youtuubis mille lingi leiate ESHKS kodulehelt estsporthorse.ee! Meie tänavused kommentaatorid Anni Kaljund, Kristi Luha, Johann Zeiger ja oma kommentaatori debüüdi teinud Karol Kenneth Lootus, andsid suure panuse, et ülekannet oleks põnev jälgida kõikjal maailmas. Lisaks leiate ülekandest Andres Tõnissoo poolt tehtud toredad intervjuud kõigi klasside võitjatega.
Täname Perila tallide meeskonda taas suurepärase korralduse eest!
Nüüd on ülim aeg nendel kes järgmisel, ESHKS 25. juubeliaasta tšempionaadil esmakordselt püünele astuda soovivad oma hobused suvekarjamaalt ära tuua ja sadulad selga panna! Kohtumiseni!
Lisa järjehoidja sellele postitusele