Väikeste aretajate suured rõõmud

Järgmisel nädalalõpul saab noorte sporthobuste jõudluskontrolli hooaeg taaskord lõpu ülevaatuste finaaliga Vaikla ratsakeskuses. Piirkondlike ülevaatuste tulemuste põhjal kutsuti esinema ca 50 noort hobust ja oma osalemisest on teada andnud ca 40.

Piirkondlikud ülevaatused ja finaal on esimene etapp sporthobuste jõudluskontrolli süsteemist. Mitmete kasvatajate väitel annavad need tõuke muude kiirete asjatoimetuste kõrval oma noored hobused käsile võtta ja neile esimest korda tõsisemalt otsa vaadata. Paljudele noorhobustele on see esimene kogemus transpordiga ja võõra keskkonnaga, kohanemisoskus aga ongi üks olulisim faktor mis teeb  sporthobusest eduka. Aretaja ise saab siin juba väga olulist infot oma kasvandiku kohta.

Ülevaatuste finaal on sündmus mis viib osade hobuste ja nende aretajate teed lahku – tehakse pakkumisi müügiks ja ostuks ja paljude aretajate jaoks on see positiivne, neil ei olegi soovi oma hobuseid ise spordis edasi viia. Samas on meil ka palju aretajaid, kes seda ise väga edukalt teevad. Veidi paradoksaalne on see, et edukatel sportlastel on tiheda ajakava tõttu keeruline oma kasvatatud hobustega tõuraamatu sündmustel osaleda, kuid see on nii kõikjal maailmas. Ja nii ei pruugi paljud andekad hobused tõuraamatu tähelepanu pälvida enne kui nad on juba jõudluskontrolli kõrgemale astmele jõudnud.  Üheks selliseks näiteks võime tänavu tuua Mart Sander Aarma, kellel õnnestus oma aretatud Keiseriga (Kasper – Gitano) jõuda üle aastate noorhobuste MM – i finaali.

Aarmate kasvanduses Maasikmäe talus Kehtnas sünnib igal aasta paar varssa. Keiser ei ole sugugi esimest põlve oma aretus, ka tema ema on sündinud samas kasvanduses.  Vanaema õnnestus Mart Sanderil osta Belgias töötades. Muude tol ajal tema treenitud hobuste hulgas oli üks hästi meeldiv ja hea töötahtega 3-aastane hobune. Kui selgus, et tema ema Unda oli müügis siis leidis Mart Sander vahendid, et mära endale soetada, plaaniga teda aretuses kasutada, sest tegemist oli huvitava märaliiniga – Unda vanaema Beauty järglase sporditulemused on muljetavaldavad.

Samas kasvanduses asus sel hetkel ka Mardile põlvnemiselt huvi pakkuv täkk Gitano, kellega saigi mära paaritatud. Sündis Keiseri ema ja jõudnud õigesse ikka oli plaan tedagi aretuses kasutada. Ellermannide Kasper (Eldorado v/d Zeshoek –Spartacus) oli 2017. aasta lõpus just võitnud ülevaatuste finaali BIS ja takistussõidulootuse tiitlid ning tundus põnev valik.  Kuna Mart ise ei saa olla kodus abiks hobustega tegelemisel siis ei saa ta oma karja väga suureks ajada ning pidi mära pärast Keiseri sündi maha müüma. Õnneks on see pärl siiski veel Eestis, hetkel võistleb temaga Johann Zeiger ja tuleb vaid loota, et teda veel kunagi ka aretuses kasutatakse.

Gala ja Keiser, 2019

Keiser sai oma esimese elukooli kätte Carmen Peussa all kolmevõistluses, osaleti isegi noorhobust tšempionaadil, ning kui siis Mart oma hobust kodumaale proovima tuli oli tunne kohe väga hea, hobune läks Belgiasse valmistuma ja see päädis kahe puhta sõiduga kvalifikatsioonis ning esinemisega Zangersheide peaareenil noorhobuste MM – i finaalis. Undat ostes Mardil veel kindalt nägemust ei olnud, et ta ühel päeval tema lapselapsega ise Lanakenis peaareenil võistleb, kuid tal on kasvamas mitu väga huvitavat noorhobust ja nendega on plaanid juba algusest peale väga kõrgele seatud.

Suurima kodupubliku silme all saavad noored hobused esineda muidugi Tallinn International Horse Showl. Juba neljandat aastat järjest korraldatud rahvuslikud ESHKS noorhobuste parkuurid on alati võitnud ESH tõuraamatu hobused, nii ka sel aastal. Noorte hobuste sõidud on aretajatele endile kindlasti veelgi põnevamad vaadata kui suurele saalile.  Mullu tehti ESH võidusooritus alles viimasel minutil aga sel aastal tuli see kohe esimese võistlejaga „koju kätte“.  Kanye East (Kaliber DP-Fashion Hill) ja Taisi Viire tegid puhta ja nii kiire sõidus, et oli algusest peale üsna selge, et keegi sellele vastu ei saa. Kuigi esimesel pilgul võib tunduda üllatuslik, et koolisõidu põlvnemisega hobune tegi takistussõiduhobustele pähe siis ratsu ema Kaya Hilde põlvnemist vaadates näeme, et tegemist ongi pigem hüppe märaliiniga – Merrielijn 247, fokfamilie 1877.

Kanye East ja Taisi Viire, TIHS 2024

Vanavanaema Hilde on ise hüpanud 130 cm radu ja vaarema on andnud kuni 160 cm taseme hobuseid. Kanye Easti aretaja Riin Ingre Saare ise on aga tänavune Eesti meister koolisõidus amatööride klassis. Kanye Easti ema ostis ta Hollandist aga kuna mära oli koolisõiduks liiga väikest kasvu siis pärast varsa saamist leidus talle klient Soomest, kus ta senini takistussõidus võistleb. Riin Ingre oli ise ka oma aretatud hobusele Unibet Arenal kaasa elamas ja nii õnnestus temaga pärast võitu pisut juttu ajada, mis kinnitas veendumust, et väikeste aretajate jaoks on iga varss suur rõõm ja kõige väiksemadki pisiasjad jäävad meelde. Nagu näiteks see, et Kanye East sündis oma isaga samal päeval ja ainsad varsad kelle sünni Riin Ingre sel kevadel „maha magas“ olidki just need tema enda omad mitte klientide. Ühtlasi meenus Riin Ingrele miks ta oma kasvandiku maha müüs lisaks sellele, et kari ei kasvaks liiga suureks – nimelt kui Kanye East oli sadulasse pandud ja Riin temaga esimest korda ratsutada üritas siis viskas hobune ta alla. Kanye East esines noorena ka ülevaatuste finaalis, saavutades oma vanuseklassis IV koha. Ka Riin Ingrel on mõned põnevad varsad kasvamas.

Veel on nädal aega oma noori hobuseid ettevalmistada ja peagi selgub millised aretajad saavad ülevaatuste finaalis oma kasvandiku esimese suurema võidu üle rõõmustada.

Kanye East ja tema aretaja Riin Ingre Saare
Lisa järjehoidja sellele postitusele