2022. aasta ESHKS sündmuste kokkuvõte

Sporthobuste kasvatajatel on olnud taas aktiivne ja sportlik aasta. Siin on väike ülevaade tänavustest ESHKS poolt korraldatud ja toetatud jõudluskatetest ning sündmustest.

2022. algas olümpia-aasta järellainetusega. Üldkoosolekul Tori HK – s premeeriti meie olümpiahobuste kasvatajaid ja esitlejaid. Otsustati minna edasi erijõudluskontrolli projektiga ning alustada noorhobuste MM – i toetusmeetmega.

Olümpiahobuse Alfons Ra kasvatajad ja ESHKS esindajad
Olümpiaratsutaja Dina Ellermann ja ESHKS esindajad

Aprilli eelviimasel nädalavahetusel toimus Tähtvere tallis vabahüppevõistlus, kus osales kolmes erinevas vanuseklassis kokku 23 hobust. Kohtunike kogus olid Peeter Viiard, Mart Sander Aarma ja Michel Spaas Belgiast. 2-aastaste klassis tunnistasid kohtunikud parimaks Terje ja Viigi Tiitsi kasvatatud ruuna D´HERO LAVELL (i. D´ Axanix 2000 Z), 3-aastaste klassi parim oli Maris Kartau kasvatatud CLAABU HN (i. Chapeau TN) ning vanemate hobuste klassi ja ühtlasi kogu võistluse BIS tiitli sai omale  Kristi Luha omanduses olev  ja Ragnar Privitsa kasvatatud  4-aastane ruun El GRINGO RP (i. Eldorado vd Zeshoek).

D´Hero Lavell kasvatajatega
BIS – El Gringo ja Kristi Luha

Kohe järgmisel päeva leidis samas kohas aset Täkkude päev. Täkke testisid Ivo Ots, Tiit Kivisild ning Diana Pruks. Kokku esitleti 13 erinevas vanuses täkku, kellest paaritusloa sai 6 täkku ja eluaegse tunnustuse täkk Carpo (OLD; i. Corall). Päeva parimaks täkuks tunnistati LWB FLAYDERS (i. Furioso) kes on pärit Burtnieki kasvandusest  Lätist.

Flayders ja esitleja Hanno Ellermann

Pärast täkke testiti hobuseid, kes olid toodud kohale selleks, et pääseda erijõudluskontrolli projekti. Avalduse esitajaid oli 9 ja projekti võeti 5 hobust: POPCORN TIME (i. Pronto vd Maltahoeve), VENICE K.S.H. (i. Viggo de Arsouilles), CHIRON K (i. Cahir N), ZANDER JT (i. Zuccero) ja PLATAANIA (i. Platon). Kõik need hobused tegid kaasa programmiks vajaliku võistlusprogrammi ning osalesid edukalt ka noorhobuste tšempionaadil. Testiratsanikud esitasid aruande hobuste arengust kolmel korral testiperioodi jooksul.

Zander JT ja Tiit Kivisild Saku Suurhallis. See paar saavutas ka II koha Ruila Suvi Prix de ESHKS noorhobuste parkuuris.

Kui täkud olid tunnustatud ja perspektiivikad noored hobused heade ratsanike alla jagatud siis sai alata noorhobustele  võistlushooaeg. ESHKS korraldas noorhobustele võistlussarjad nii kooli – kui takistussõidus. Koolisõidus toimus kokku neli etappi ja finaal. Võistlusklassid olid avatud 4 – ja 5 – aastastele hobustele. Parimaks 4-aastaseks hobuseks osutus 4 etappi kaasa teinud FRANCESCO (i. Franklin), keda esitles Dina Ellermann olles ise koos Vello Lutsuga ka hobuse kasvataja. Parimaks 5-aastaseks hobuseks sõitis end kolmel etapil osalenud Lätis kasvatatud LEROY MG Janetta Lahega sadulas.

Francesco ja Dina Ellermann
Parima 4-a. hobusega poseerivad finaali korraldajad Massu tallidest. Täname kõiki, kes aitasid noorhobuste sarja etappe korraldada!

Takistussõidus osales noorhobuste sarjas kokku 67 hobust vanuses 4  ja 5 aastat. Etappe oli kokku 7 ja finaal toimus Perila tallides. 4-aastaste klassi karika napsas omale perek. Lootuste kasvatatud  eesti sporthobusega WHOOPY “D” perepoeg Karol-Kenneth Lootus, kes jättis vahele vaid ühe etapi. 5-aastaste parimaks osutus viiel etapil osalenud VIRGINIA (i. V Carlos) samuti eesti sporthobune, kes on sündunud ja kasvanud Luunja tallides.

Virginia ja Urmas Raag, noorhobuste sarja karikavõitjad 5-a. klassis

Kui ettevalmistumine oli tehtud jõudis kätte noorhobuste tšempionaadide periood. Esimesena toimus see koolisõidus. Tänu Perila tallides nädal varem toimunud CDI – le oli võistluspaik enneolematult miljöörikas. 4-aastaste hobuste vanuseklassis võitis Dina Ellermann tema enda ja Vello Lutsu kasvatatud eesti sporthobusel FRANCESCOL (i:Franklin), 5-aastaste hobuste vanuseklassis Tatjana Tsiganok Seeder Horses OÜ kasvatatud B HERO VON SEEDERIL  (i: Bordeaux) ja 6-aastaste vanuseklassis võidutses taas Seeder Horses OÜ kasvatatud ja Tatjana Tsiganoki juhitud HADES VON SEEDER (i: Hennessy). Kokku võistles kolmes vanusklassis 16 hobust.

Parimad 5-aastased hobused, kohtunikud ja kasvatajad Seeder Agrist

Takistussõidus, samuti Perila tallides, osales kokku peaaegu 100 hobust – täpsemalt 47 hobust 4-aastaste klassis kus võitjaks tuli ka takistussõidu sarja võitnud WHOOPY “D” sadulas Karol-Kenneth Lootus; 35 hobust 5-aastaste klassis kus tšempionitiitli võttis Maria Petersoni kasvatatud WILANDRA Urmas Raagiga sadulas ning 14 hobust 6-aastaste klassis kus võitjaks osutus Hanno Ellermanni juhitud Belgias sündinud QUINTANO GRAMINA.

Whoopy D ja Karol- Kenneth Lootus
Parimate 5-a. hobuste ratsanikud poodiumil

Järgmisena toimus Kose Eventing kolmevõistluskeskuses selle alla noorhobuste tšempionaat. Tšempionitiitlid tulid eesti sporthobustele kahes vanuseklassis – 4 aastaste klassis võitis Lisette Eylandt hobusel ROSEFINE, kelle kasvataja on Raili Märdin ja 5-aastaste klassis hobune HENRY, kelle sadulas oli Erkki Hõim ja kasvatajaks Vello Kikas. Vaid 6-aastaste klassis võitis importhobune L’ARION DES BOIS Britt Getter Astoveri all.

Parimate noorte kolmevõistlushobuste ratsanikud

Kestvusratsutamises selgitati välja parimad noorhobused seekord Koidmal, Hiiumaal. 6-aastaste klassis sai tulemuse kirja Triine Lippe hobusel MAESTRO KASSARI, kelle kasvatajaks oli Koit Tikk, 5-aastaste klassis oli nelja osaleja seas kiireim Margaret Peremees Poolas sündinud araabia hobusel EL SAHIR JR OX ja 4-aastaste klassi 3 osaleja hulgas võidutses huvitaval kombel tori hobune HYPERION (i. Hoius – Hatiitos, aretaja Kristi Tertõtšnaja) sadulas Sofia Mikhaylova.


Ka noorponid võistlesid tšempionitiitli nimel – takistussõidus ja koolisõidus, mõlemal alal Perilas koos suurte hobustega. Takistussõidus tuli võit kahes vanuseklassis eesti ratsaponidele – 4-aastaste klassi võitsid Maris Issak ja MOONA ( i. Moosinägu) ja 6-aastaste klassi Emma-Elisa Randväli eesti ratsaponil BLUE (i. Blackwoodland Rock), mõlemad võitjaponid on kasvatanud Sirje Argus. 5-aastaste klassi võitis eesti hobune RUKKIKULD ratsanikuga Karin Peks. 6-aastane BLUE oli võidukas ka noorponide koolisõidus. 5-aastaste koolisõidu noorponide klassi võitis Kristi Liis Koppeli kasvatatud CALVIN J (i. Chicolo) ratsanikuga Laurel Leisna ja 4-aastaste ponide tšempionitiitel läks eesti hobusele TALLIUM (i. Tukker, aretaja Kuldranna Hobu Oü)

Tubli poni Blue koos oma aretaja ja ratsanikuga
Parim eesti ratsaponi 5-a takistussõidus oli II koha saavutanud Cian CRT, pildil koos ratsanike ja  aretajatega – Kristiina Pähni ja Erik Aedviiriga
Parim 5-a. poni – Calvin J

Kui noorhobuste tšempionaadid kodumaa pinnal said peetud siis võtsid parimad neist suuna noorhobuste maailmameistrivõistlustele. Belgias Lanakenis startis ja tegi tublisid tulemusi kolm eesti sporthobust, kõik Luunja Stud kasvandikud – 6-a. VERDICT´i (i. V Carlos ) ja 5-a. VIRGINIA (i. V Carlos) ratsanikuks oli Urmas Raag, 5 -a. JACKPOT´i (i. Jackson wd Dauhof) ratsanikuks aga Belgias resideeruv Mart Sander Aarma. Prantsusmaal aga osales noorhobuste MM – l kolmevõistluses Jaagup Kallas eesti sporthobusel KONFLORIA DE LUNA (i. Kontador vd Doorndonkhoeve, aretaja Elen Ottis), saavutades 50 võistleja seas 21.  koha. Jaagup tegi tulemuse saamiseks ka korraliku ettevalmistuse rahvusvahelistel MM – i tasemega võistlustel ja teenis sellega ära noorhobuste MM- i ettevalmistamise toetuse ESHKS poolt.

Urmas Raag ja Verdict Lanakenis
Jaagup ja Konfloria Prantsusmaal noorhobuste MM – l

Tublimad noored hobused said ennast esitleda Saku Suurhallis, Prix de ESHKS noorhobuste sõidus 4- ja 5-aastastele hobustele. Paul Argus ja perek. Vaanide aretatud CHANELLE (Cahir N) tegid teisena startinuna kohe puhta sõidu ja kiire aja, mida keegi lüüa ei suutnud. Kokku osales 20 noorhobust, nende seas ka erijõudluskontrollis osalenud, kelle hulgast näiteks POPCORN TIME (i. Pronto vd Maltaoeve ja aretaja Elina Mark) saavutas Piret Ervaldiga teise koha.

Paul ja Chanelle
Aretaja Liinu Vaan ja Chanelle

Aasta lõpp päädis nagu ikka noorhobuste ülevaatuste finaaliga. 25 – lt piirkondlikult ülevaatuselt kutsuti finaali kokku 38 hobust. Kohtunikuks oli belglasest noorhobuste ratsanik, hobusekaupmees ja kohtunik Walter Lelie. Parima 3-a. mära tiitli omandas Sven Leegi kasvatatud KATRINA JT (i. Kasper) ja 3-a. täku tiitli Anni Kaljundi kasvatatud UMBERTO ( i. Untouchable). Parima 2-aastase mära tiitli pälvis PANDORA HD (i. Pronto vd Maltahoeve), kelle aretaja on Daisy Ellermann.  Parim 2-a. täkk aga oli KINGSLEY (isa Kasper) kelle aretajaks on Kairi Dräbtsinskaja. Kingsley osutus lõpuringis ka Takistussõidu lootuse ja üldse kogu finaalülevaatuse parimaks e. Best In Show tiitli vääriliseks.

Walter, Kairi ja Kinglsey
ESHKS vabatahtlikud. Suur aitäh teile!

Aga ka väljaspool kodumaad on eesti sporthobune taas kuulsust kogunud. Üsna hiljuti jõudis meie kasvatajateni uudis, et PSI oksjonil rekordhinnaga 4 000 000 milj. eurot müüdud 6-aastase mära CHYAZINT´i ema HYACINT on Niitväljal sündinud ja Peeter Raidi kasvatatud. Samuti on omamoodi märgi – eesti sporthobuse poolt teenitud suurima aastase auhinnarahade summa (üle 100 000 euro)- maha pannud tema kasvatatud mära Q PARAVATTI N (i. Quality Time) kes võistleb Jack Whitakeri all. 2014. aastal saavutas Q Paravatti N ESHKS ülevaatuste finaalis 2-aastasena parima mära tiitli. Seega võib julgelt väita, et mõne sporthobuse tee tippu algab ESHKS piirkondlikelt ülevaatustelt!

Praha Longines Global Champions Tour, Q Paravatti N ja Jack Whitaker, foto Sportfot

Ootame järgmiselt aastalt taas põnevaid võistlusi, täname koostööpartnereid 

ja soovime kõikidele sporthobuste kasvatajatele head aretus- ja spordiõnne 2023.!

 

 

Lisa järjehoidja sellele postitusele